19 mei -19 juli 2021

Exposition from 19 May until 19 July at

Dutch Art House

Hoofdstraat 63
5481 AB Schijndel

[06 53864749](tel:06 53864749)

Info@dutcharthouse.com

https://dutcharthouse.com/jolanda-tielens/

From their website:

Dutch Art House is a gallery where artists and visitors come together. We stimulate interaction,
meaning the visitor not only buys art but also knows the artist and the story behind the artwork.
The thinner the lines between buyer and creator, the more the art is being seen, felt and appreciated.

At Dutch Art House we are into diversity. We offer different art styles for a big audience.
Quality is key in everything you find in our gallery. Other keywords? Originality, excitement and innovation.
We are not afraid of seeing things differently and invite you to do the same.

Every few months we change artworks in our showroom and invite new artists in our gallery.
Since the work of former artists will remain for sale on our website, you won’t ever miss out.

Please feel free to visit our gallery in Schijndel from Thursday till Sunday afternoon.
A visit by appointment is also possible. Just send us an e-mail and we’ll get in touch with you.

Hope to see you soon!

Jolanda Tielens-Aarts

Light is the common thread in Jolanda’s life. As a lighting designer she mainly deals with artificial light. When darkness falls, she creates a suitable atmosphere with lights.

The light that nature treats us to every day is unsurpassed. The sun, the moon, the stars, but also the fire and lightning in combination with the landscape, the water, the trees and plants. Every season, every day, every hour at any time you get to see a different image, a new atmosphere to taste.

As busy bees or industrious ants, people have been organizing, designing and changing the world around them from their earliest existence. As an artist, Jolanda chooses not to organize, furnish or change anything. Show what is there, what is beautiful, what can be looked at for hours. What nature itself creates is spontaneous, irregular and free. The result is surprising, beautiful and atmospheric. She wants to show that in her paintings. Jolanda usually works plein air, in the open air. With oil on panel, alla prima.

From January 2020 to May 2022, Jolanda Tielens works together with Emelie Jegerings on the project “under the spell of the Aa”. The final presentation will subsequently be exhibited in museum de Wieger in Deurne.

22 mei - 22 sept. 2022

In de ban van de Aa – Emelie Jegerings en Jolanda Tielens

Begin 2020 startten de Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Jolanda Tielens met een bijzonder kunstproject: twee en een half jaar lang volgen ze het stroomgebied van de Aa, van Ospeldijk tot aan ’s-Hertogenbosch en leggen wekelijks schilderend en fotograferend hun belevingen vast. Het eindresultaat zal te zien zijn in de tentoonstelling In de ban van de Aa, van mei tot en met september 2022 in de ateliers van De Wieger.

De kunstenaars zijn in alle jaargetijden rond de Aa en haar zijtakken te vinden, waar ze kleine schetsen aan de waterkant maken. Weer, wind, lentebloesem, vogels, insecten…, de kunstenaars laten zich leiden door de ontwikkeling van de natuur rond de Aa. De foto’s en schetsen dienen bovendien als inspiratie voor het maken van grotere ‘studio’ werken, die straks ook in De Wieger te zien zijn.

https://www.dewieger.nl/tentoonstelling/in-de-ban-van-de-aa-emelie-jegerings-en-jolanda-tielens/

Img

Img

Img

26 march 2021

Lichtvilts opgenomen in collectie van

Van Loon Galleries

Heuvel 4, 5261 EE Vught

T (0)31 073 684 00 15
E info@vanloongalleries.com

https://vanloongalleries.com/kunstgalerie/tielens-aarts-jolanda/

Van Loon Galleries is een van de grootste kunstgalerijen van Nederland. De galerie exposeert een breed scala aan verschillende (inter)nationale kunstenaars uit de (sub)top van de hedendaagse kunstwereld.

Van Loon Galleries is gespecialiseerd in expressieve figuratieve kunst. Het is gelegen in een prachtige monumentale stadsvilla op de Heuvel in het centrum van Vught. Het gebouw is de voormalige pastorie van de Sint-Petruskerk.

Jolanda Tielens-Aarts

Nederland, 1966

“Voor mij is licht een materiaal dat je ziel raakt. Licht maakt de wereld om ons heen heel persoonlijk”

Jolanda Tielens-Aarts is van oorsprong lichtontwerper. Haar originele lichtconcepten geven overal ter wereld gebouwen, interieurs, parken en tuinen extra waarde en sfeer. Licht is voor haar essentieel en functioneel en zeker niet alleen decoratief. Licht heeft de kracht om het onbewuste in de mens te raken. Goed toegepast licht geeft kunst daardoor extra aantrekkingskracht.

Jolanda werkt met kunstmatig licht in combinatie met de oer-textielen vilt en zijde. Ze noemt haar kunstwerken ‘lichtvilts’: spannende, sprookjesachtige diorama’s van spectaculair verlichte transparante zijde met reliëfs van wol. Het zijn visuele illusies die de kijker in een oogwenk overbrengen naar een andere wereld.

De artistieke thema’s waarmee Jolanda werkt zijn geïnspireerd door het licht uit de natuur: de zon, de maan, de sterren en het vuur. Dat licht maakt onze wereld zichtbaar en brengt haar tot leven. Zonder licht geen mensen, dieren, fruit, groenten of bomen. Zonder zon geen ochtendnevel over de heide. Alleen de maan geeft glans aan een nachtelijke veenpoel en vuur brengt onze verhalen tot leven. Het is een natuurlijke dynamiek die de mens al eeuwen fascineert en die Jolanda uitstekend weet te vangen in een kunstwerk dat nooit verveelt.

Zonder licht geen leven.

12 februari 2021

Winterschilders in actie bij de Aa

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210211_94872179

Img

Img

19 okt. - 23 okt. 2020

5 dagen Plein Air schilderen en wandelen langs de Aa

van Ospeldijk tot Den Bosch

In januari 2020 zijn we gestart met een nieuw project. We gaan tenminste twee jaar lang de aa volgen door de seizoenen heen. Een echte levensader voor het gebied waarin we wonen. Dus zeker de moeite waard om in beeld te brengen, te bestuderen en aandacht aan te schenken. Wekelijks trekken we er op uit om plein air te werken, steeds op andere locaties ergens tussen ‘Platkuil’, de start van de Aa en de ‘Dieze’ in Den Bosch het einde van de Aa. En daarbij nemen we alle zijtakken ook mee.

We doen dat ieder op ons eigen manier en hebben onze eigen doelen daarbij. Doordat we het samen doen werkt het heel inspirerend en kunnen we van elkaar leren, bovendien is het ook veel gezelliger. In deze tijd van beperkte sociale contacten ook een belangrijk puntje.

Omdat we met auto en fiets niet overal kunnen komen ...en een bootje hebben we nog niet, hebben we besloten om in de herfstvakantie 5 dagen langs het hele traject van de Aa te wandelen, met de stroom mee. 3 of 4 keer per dag maken we een impressie van een stukje Aa die zich klaar maakt voor hopelijk een strenge winter met sneeuw. Op deze manier ontdekken we waarschijnlijk nog veel meer mooie plekjes en kunnen we stappen maken in ons proces.

Stromend water is een belangrijke voorwaarde voor een mooie flora en fauna. En daar word je als schilder helemaal gelukkig van. Doordat de waterschappen Aa en Maas grote delen van de Aa (rechtgetrokken in de jaren dertig) weer meanderend hebben gemaakt, zie je dat de natuur weer tot leven komt. De natuur krijgt weer een eigen stem, en gaat soms haar eigen weg. Wat de natuur zelf maakt, is spontaan, onregelmatig en vrij. Dit maakt het verrassend, mooi en sfeervol. Dat wil ik laten zien in mijn schilderijen op dit moment. De schilderijen zijn op dit moment realistisch geschilderd met een impressionistische stijl. Maar het kan zomaar zijn dat gedurende de twee jaar dat we de Aa volgen er een heel andere weg in geslagen wordt. Ook als kunstenaar wil ik spontaan, onregelmatig en vrij kunnen werken (net als de natuur). Kortom het blijft ook voor mij een verrassing wat er allemaal gaat gebeuren.

Volg ons op:

https://indebanvandeaa.blogspot.com

Img

https://www.ed.nl/de-peel/schildersduo-uit-deurne-legt-de-aa-vast-in-olieverf~a071434e/

Img

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20201029/tentoonstelling-de-ban-van-de-aa-de-wieger

Hieronder de linkjes naar de beeldverslagen per dag:

https://youtu.be/frtRbeMSDow

https://youtu.be/1X9Gxqp6y04

https://youtu.be/41eWAJTOhAk

https://youtu.be/68g1apzxTVk

https://youtu.be/2W0mFw2Lnlg

21 aug. - 25 okt. 2020

Pop Up Galerie Nederweert

Vanaf vrijdag 21 augustus 2020 is er een gloednieuwe expositie te zien in Pop Up Galerie Nederweert.

De openbare expositieopening is op donderdag 20 augustus, vanaf 19.30 uur.

Vanzelfsprekend wordt de opening vergezeld door live muziek en een gezellig drankje.

Iedereen is van harte welkom de expositieopening bij te wonen, of de expositie te bezoeken tijdens de openstellingsuren.

Brabantse makelij

De 28e expositie is er een van Brabantse makelij. Alle exposanten zijn afkomstig uit (de omgeving van) Deurne. Of dit zichtbaar is in de getoonde werken, laten we aan uw beoordeling over. Hoe het ook zij, de expositie is er weer een die verrast door diversiteit en creativiteit.

De exposanten zijn:

 • Angelika Poels: wandobjecten / schilderijen
 • Conny Raeskin: ruimtelijk / keramiek
 • Catharina Driessen: schilderijen
 • Jolanda Tielens: schilderijen / lichtvilts
 • Marije Zuidweg: fotografie
 • Paul Senders: design objecten
 • Wil Teeken: schilderijen

In de Art Shop vindt u werk van voorgaande exposanten en boeken van lokale schrijvers.

Live muziek

De band ‘Boven Water’ is een toffe Nederlandstalige pop-rockband uit Deurne met herkenbare, aanstekelijke, zelfgeschreven muziek. De nummers gaan over heimwee en verlangen, emoties, kansen die keren en maatschappelijke thematieken. De gelaagde teksten zitten vol beeldspraak en dubbelzinnigheden. De bandleden nemen ervaring mee vanuit verschillende muziekstijlen. Dit zorgt voor een unieke sound die onderscheidend is in het Nederlandstalige genre. Het plezier van de band is voelbaar voor het publiek en creëert de juiste sfeer bij elk optreden.

Adres: Lambertushof 3, Nederweert

Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 – 17.00 uur

Expositieduur: vrijdag 21 augustus t/m zondag 25 oktober 2020

Meer informatie: www.popup-galerie.nl of raadpleeg onze facebookpagina

Tijdens deze expositie zijn er model en plein air schilderijen van mij te zien en ook vier Lichtvilts.

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20200820/deurnese-kunstenaars-exposeren-nederweert

Img

10 juli - 8 augustus

Expositie Brandemie

Tijdens deze expositie toon ik samen met een groep lokale kunstenaars werk gerelateerd aan de Peelbrand en de Pandemie.

Er zal een nieuw werkje te zien zijn, plein air gemaakt na “brand meester”. Alles op ooghoogte is zwart geblakerd, de paden zijn opvallend lichtbruin van kleur alsof er niets aan de hand was, de rook hangt nog tussen de bomen en de grond straalt warmte uit. Hier en daar piept er al een nieuw groen strootje gras te voorschijn.

Het tweede werk, ‘Een zee van mensen’, hing al eens in de Wieger tijdens de tentoonstelling Deurne NU in 2018. Een vooruitziende blik … heeft moeder natuur zelf naar een oplossing gezocht?

De zon schijnt! We gaan een dagje naar de zee. Met de aanblik van de zee en het strand bekruipt me een hulpeloos gevoel. De zee is nauwelijks te zien, maar wel veel mensen zo ver als je kan kijken.

Ontwikkeling van de wereldbevolking:

 • Na 200.000 jaar: Een miljard mensen in 1804.
 • Na 123 jaar: Het tweede miljard volgde in 1927.
 • Na 32 jaar: Het derde miljard kwam nog sneller, in 1959.
 • Na 15 jaar: Vier miljard waren het er in 1974.
 • Na 13 jaar: Vijf miljard in 1987.
 • Na 12 jaar: Zes miljard in 1999.
 • Na 12 jaar: Zeven miljard in 2011.
 • Op dit moment 7,5 miljard mensen

Het derde werk is het laatste werk uit een serie van 8 lichtvilts gemaakt naar aanleiding van Peel branden: ‘Troost voor verkoolde Peel’. Dit werk is ook te zien geweest tijdens mijn expositie in het gemeentehuis van Deurne in 2019. Peel branden kwamen in de tijd dat de Peel ontgonnen werd jaarlijks voor en duurde weken. Uiteindelijk komt het groen toch weer tevoorschijn. Het leven gaat door.

Locatie: Stationstraat 37, 5751 HB Deurne

Openingstijden:

donderdag: 10:00-12:00 13:00-16:00

vrijdag: 10:00-12:00 13:00-16:00

zaterdag: 10:00-16:00

zondag: op afspraak

22 mei 2020

In de ban van de AA - een indruk van een schilderdag

https://youtu.be/DWcooMPqyyg

Ton Hendriks heeft ons sfeervol in beeld weten te brengen, zoals we aan het schilderen zijn aan de Aa. Samen met Emelie Jegerings werk ik twee jaar aan het project #indebanvandeaa, daarna volgt een expositie in museum de Wieger. Maar ondertussen zijn we te volgen op social media.

Tip: maak je tegenwoordig ook graag een wandeling...langs de Aa en haar zijtakken zijn veel begaanbare paadjes. Misschien kom je ons wel tegen.

24 sept. - 2 dec. 2019

Lang Leve Rembrandt in Deurne

Museum De Wieger exposeert tot begin december maar liefst negen kunstwerken met Rembrandt als inspiratie in een speciale tentoonstelling.

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteerde het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’. Onder deze titel gaven meer dan 8000 mensen uit 95 landen begin dit jaar gehoor aan de oproep van het museum een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, in te sturen. Maar liefst drie werken van Deurnese kunstenaars, Emelie Jegerings, Nicolette Steeghs-van der Riet en Vera Verbakel, werden geselecteerd voor de expositie. Zodra de tentoonstelling in Amsterdam afgelopen was, zijn de werken opgehaald. Tot begin december zijn ze te bezichtigen in een speciale tentoonstelling.

Op de oproep van Museum De Wieger aan Deurnese kunstenaars die hun werk hadden ingezonden, maar die niet geselecteerd waren voor de expositie in Amsterdam, reageerden verschillende kunstenaars. Ook het werk van Annemarie van Lieshout, Marije Zuidweg, Theo Spaaij, Anja Kerkes-Vermeulen en Jolanda Tielens-Aarts is in Lang Leve Rembrandt in Deurne tentoongesteld.

https://www.dewieger.nl/tentoonstelling/lang-leve-rembrandt-in-deurne/

22 sept. 2019

Plein Air Deurne

Het OAD organiseert voor zondag 22 september een kunstmiddag in de open lucht in Deurne! Namelijk Plein Air op de markt in Deurne. Hierbij nodigen ze u, uw familie en/of vrienden uit, om in het Centrum van Deurne een middag te komen schilderen, tekenen, boetseren of een andere techniek waar u graag mee werkt.
Het thema is: Deurne!
Dat kan van alles zijn! Van het natekenen van een terras, het schetsen van een gebouw, schilderen of boetseren van een prominente persoon uit Deurne.
Het is de bedoeling, dat u uw eigen spullen, zoals (tafel-)ezels, schetsboek, schildersdoek(en), verf, krijt, potlood, boetseerklei, of ander materiaal waar u mee werkt, meeneemt. Het gaat om een kunstzinnige, gezellige middag waarbij niet wordt be-/veroordeeld. Je kan je aanmelden om mee te doen via https://openatelierdagendeurne-asten.nl/plein-air-deurne-2019/.

https://www.ed.nl/de-peel/deurnese-sterren-op-het-doek-inwoners-laten-schilderkunsten-zien~a62c4e58/

Img

11 jan. - 15 feb. 2019

Peelbrand

De expositie Peelbrand is te zien van 11 januari tot en met 15 februari in het gemeentehuis van Deurne. De openingstijden zijn van 9 tot 17 uur.

Er is veel gaande in de Peel. Zo is er de zorg om veenbranden, die bij aanhoudende droogte zoals in 2018 ondergronds smeulen en een gevaar vormen voor fauna en flora en die lastig te bedwingen zijn. Daarnaast leeft bij veel bewoners aan de peelranden zorg voor het verhogen van de waterstand en de gevolgen daarvan. Jolanda Tielens laat in haar werken vooral de schoonheid van de Peel spreken en hoopt met deze tentoonstelling mensen en partijen met elkaar te verbinden door in te zetten op de veelvormigheid van het veen. Dat is ook de reden dat er een een breed palet aan mensen is uitgenodigd voor de opening. Kunst is voor Tielens bij uitstek een medium dat mensen met elkaar in gesprek kan brengen, kan verbinden en bruggen kan slaan. Oud-commandant Joost van den Broek van de brandweer in Deurne, tegenwoordig afdelingshoofd brandweerzorg Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, zal een inleiding houden op de complexe thematiek van de bestrijding van veenbranden.

https://www.ed.nl/helmond/lichtkunst-van-peelse-bodem~a668e432/

Img

Img

26,27 jan. 2019

Open Atelier

Dit weekend is mijn atelier open van 11 tot 17 uur in het kader van de Open Atelier Dagen Deurne Asten.

http://openatelierdagendeurne-asten.nl/jolandatielens-aarts/

https://www.weekbladvoordeurne.nl/cultuur/20181206/kunstenaars-pakken-extra-uit-themajaar

Img

24,25,26 aug. 2018

Billboards Nacht Van Het Witte Doek

Het Deurnese filmfestival De Nacht van het Witte Doek op 24,25,26 augustus 2018 wordt aangekondigd met grote billboards bij de toegangswegen. Het thema van 2018 is Smullen van de nacht. Daarmee sluit het filmfestival aan bij het Deurnese themajaar: Deurne viert eten. Het nieuwe billboard van dit jaar is samen met Dicky Drenth geschilderd en is geplaatst bij de toegangsweg van Liessel naar Deurne.

25 feb. - 13 mei 2018

De Wieger Nu

Van 25 februari tot en met 13 mei 2018 is de jaarlijks terugkerende expositie ‘De Wieger Nu’ te zien. Vier kunstenaars uit de omgeving Deurne laten dan naast eigen werk ook ieder een nieuw kunstwerk zien dat ze gemaakt hebben met ‘De Wieger’ als inspiratiebron. Elke jaar geven de exposerende kunstenaars het stokje over aan vier andere kunstenaars die de invulling van de volgende editie van ‘De Wieger Nu’ verzorgen.

Dit jaar is het de beurt aan Jan Althuizen, Emy Breedveld, Anneque Lijnkamp Truyen en Jolanda Tielens.

https://www.weekbladvoordeurne.nl/cultuur/20180223/expositie-de-wieger-nu

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20180226/overweldigende-belangstelling-bij-opening-expositie-de-wieger-nu

ImgImg

12 okt. 2016

Lichtontwerpster Jolanda Tielens te gast bij Kunstcafé Deurne

DEURNE - Woensdag 12 oktober is Jolanda Tielens (1966) te gast bij het Kunstcafé in Deurne. Het Kunstcafé is een initiatief van de organisatie van de Open Atelier Dagen Deurne-Asten (OAD). Een ontmoetingsplek voor regionale kunstenaars en kunstliefhebbers met telkens ook een spreker over een aan kunst gerelateerd onderwerp. Aanvang 20.00 uur in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne. De toegang is gratis.

Jolanda Tielens is zowel beroepsmatig als lichtontwerper voor bouwkundige projecten bezig met licht als als kunstenaar. In 2013 maakte ze een lichtkunstwerk voor de manifestatie Glow in Eindhoven en eind augustus imponeerde ze het publiek met haar lichtkunstwerk bij de opening van de vijfentwintigste editie van de Nacht van het Witte Doek in Deurne.
Daarnaast is Tielens met haar schilderijen een vaste deelnemer aan de tweejaarlijkse Open Atelier Dagen. Jolanda Tielens studeerde onder andere Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en is sinds 1993 werkzaam in het lichtvak. Eerst bij Philips en sinds tien jaar met haar eigen bureau Licht Aan. Zij ontwierp lichtplannen voor bijvoorbeeld woonhuizen, tuinen, restaurants, musea, etc. Haar bijdrage aan het Kunstcafé belooft een interessante te worden. Over het intrigerende onderwerp licht valt veel te vertellen. Zij zegt daar zelf het volgende over: “Licht heeft me altijd aangetrokken, omdat het een bouwsteen is die niet tastbaar is en ons onbewust toch zwaar beïnvloedt. Licht maakt dingen zichtbaar en hoe je het ziet/ervaart wordt onder andere bepaald door hoe iets verlicht is. Het grootste deel van alle informatie komt via onze ogen bij ons binnen. Dus is licht heel belangrijk. Je kunt nog zo’n mooi gebouw/gebied ontwerpen, maar als het licht (daglicht of kunstlicht) niet klopt voelen mensen zich onbewust niet op hun gemak. Welke factoren daarin meespelen en wat je er mee kunt doen, heeft mijn interesse.”
Jolanda Tielens gaat tijdens het Kunstcafé een tipje van de sluier oplichten over hoe je een verlichtingsplan opbouwt in een ruimte en meer specifiek hoe zij kunst verlicht en hoe zij het juiste licht creëert in haar atelier om bij te schilderen.

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20161007/lichtontwerperkunstenaar-jolanda-tielens-te-gast-bij-kunstcafé-deurne

https://www.ed.nl/deurne/lichtontwerpster-jolanda-tielens-te-gast-bij-kunstcafe-deurne~af9e0a1a/100231556/

1 juni - 23 okt. 2016

Expositie Reflectie

Elk jaar is er tijdens de openstelling van de kerk in de zomermaanden een expositie. Dit jaar voor de elfde keer. Lezend in het boek De Wieger De man, zijn huis en de collectie van Lex van de Haterd, ontdekten we dat het grootste werk van Wiegersma, de triptiek van Christus met de veertien apostelen, al ruim vijftig jaar in de kerk hangt. Een jubileum om te vieren met meer religieuze werken van de Deurnese dokter-schilder. Museum De Wieger reageerde direct positief en stelde een aantal bijzondere werken ter beschikking.

Wiegersma en lokale kunstenaars

Al sparrend ontstond het idee om lokale kunstenaars uit te nodigen om, op basis van de bron van Wiegersma’s inspiratie, hun eigen en hedendaagse invulling te geven aan de diverse themata. Tot onze verrassing zijn 20 (!) lokale kunstenaars aan het werk gegaan. Was de aanvankelijke reactie van velen “Ik heb eigenlijk niks met de Kerk”, toch begon de inspiratie op te borrelen na een kijkje in de kerk en een handreiking bij de bijbelse thema’s die verrassend eigentijds blijken te zijn.

Wilma Koolen-Hermkens en pastoor Paul Janssen schreven korte bezinnende teksten om de oude en nieuwe kunstwerken met elkaar te verbinden.

Op zondag 29 mei 2016 opende de nieuwe bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Mgr. Gerard de Korte, een bijzondere expositie in de St. Willibrorduskerk

https://www.willibrorduskerkdeurne.nl/expositie-reflectie/

Img

Img

28 en 29 sept. 2013

Open Atelier Dagen Deurne-Asten

Img